De WijnWijn over de top

Over de top 2

 
Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 2 juli 2001

Afgelopen maandag besproken we in deze rubriek niet-smakelijke wijnen en wat daarmee te doen. Hieronder geven we zoals beloofd een recept met de wijnperen, maar eerst nog even wat over zure wijn. Daar zou je makkelijke azijn van kunnen maken, zeggen ze. Wie het wel eens geprobeerd heeft weet beter: maanden verder en nog geen azijn. Dat komt omdat de zuren die wijnazijn maken meestal niet in de keuken te vinden zijn en eerder gemene andere zuren de wijn verder bederven. Een truc om toch eens zelf wijnazijn te maken, is het toevoegen van een scheutje azijn aan de wijn. Je moet dan echter wel zeker weten dat de betreffende azijn nog actieve zuren heeft. En dan nog is succes niet verzekerd.

Probeer liever

Wijnperentaart

Neem hiervoor wel de tijd: met het afkoelen van de ingrediënten erbij, ben je gauw drie en een half uur verder voordat de taart op tafel staat. Heb je minder geduld, neem dan een kant en klare taartbodem en ga verder bij de bereidingswijze van de vulling.

De echte, originele bodem maak je met: 175 gram bloem; een snufje zout; 50 gram poedersuiker; 100 gram zachte boter; 1 eidooier; 1 eetlepel koud water. Roer bloem en zout goed door elkaar, voeg suiker, boter, eidooier en water toe en kneed dit tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel water of juist wat bloem toe. Laat het deeg twee uur in de koelkast afkoelen. Rol het dan uit tot een ronde lap en bekleed daarmee een taartvorm van 22 cm. Druk het deeg goed aan en snij het overtollige deeg aan de randen weg. Laat het deeg weer 20 minuten afkoelen.

Verwarm de oven op 200°. Prik het deeg op de bodem van de taart in, bedek het met vetvrij papier of aluminium folie en leg daar een blinde vulling op. Bak de bodem 12 minuten, verlaag de oventemperatuur tot 180° en verwijder de blinde vulling. Bak nog 8 tot 10 minuten tot het deeg lichtbruin kleurt. Laat het geheel afkoelen.

Voor de vulling heb je nodig: 250 ml melk en room; 1 vanillestokje; 3 eidooiers; 50 gram suiker; 25 gram bloem en maizena; 15 gram boter in blokjes; 10 gehalveerde wijnperen en 150 ml sap ervan. Kook voor de banketbakkersroom melk en room met het vanillestokje. Haal de pan van het vuur, dek hem af en laat hem 30 minuten staan. Roer in een glazen kom de 3 eidooiers met de suiker tot een lichtgele massa. Klop bloem en maïzena erdoor. Verwijder het vanillestokje en breng het melkmengsel weer aan de kook. Voeg al kloppend het eimengsel toe. Laat het geheel een paar minuten zachtjes doorkoken. Haal de pan dan van het vuur, roer de blokjes boter erdoor en laat het mengsel onder af en toe roeren afkoelen. Plaats het ten slotte in de koelkast.

Kook het sap van de peren tot een stroop en laat het afkoelen. Bestrijk tenslotte de taartbodem met de banketbakkersroom, verdeel de peren erover en kwast ze in met de perenstroop. Misschien ook eens proberen met andere, ingemaakte vruchten.

Elsje de Ruijter
  • Boeken over wijn&spijs
  • Wijntips
  • Wijn over de top (1)
  • Wijn over de top (2)
  • 11-08-2012 Top