De Keuken Vegetarisch

Willem

 
Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 16 oktober 2000
Voor de kijkers naar de eerste aflevering van Big Brother, is het een bekende naam. Voor de culinair geïnteresseerden al helemaal, want hij wist met simpele middelen smakelijke maaltijden op tafel te zetten, zegt men. Wie dat zelf wilde vaststellen kon al terecht in zijn eerste kookboek, 'titel'. Sinds 5 september kan iedereen - mits voorzien van een internetverbinding - kennis maken met zijn culinaire kwaliteiten, op www.willem.nl.

De kok van het Big Brother huis in Almere gaat op deze site 'recepten uitwisselen met belangstellenden', aldus zijn uitgever Gopher. 'Hij kiest maandelijks een recept van een van de inzenders uit. Uiteindelijk wordt er een boekje van gemaakt, het tweede dan dus van Willem.'

Op de site kan je Willem vragen stellen, die hij allemaal zelf beantwoordt. Dat kunnen we ons eigenlijk niet voorstellen en navraag bij Gopher levert het eerlijke antwoord op: 'Willem beantwoordt de vragen grotendeels zelf. Maar een aantal vragen wordt door anderen beantwoord.'

Op de vraag aan de uitgever of Willem misschien speciaal voor de Volkskeuken een vegetarisch recept zou kunnen verzinnen, was het antwoord volmondig: 'Ja.' Het resultaat bleek een heel menu: Kaasspinaziesteak, broccoli met kaassaus en fijngestampte hazelnoten, aardappel in folie met uien, bieslook en room.

Kaasspinaziesteak

We beginnen met de kaasspinaziesteak, die onder een andere naam, iets als 'lasagne van twee soorten kaas', zo in een beter restaurant op de menukaart zou kunnen prijken. Schaaf voor 2 personen 10 plakken komijnekaas en 10 plakken Oud Amsterdam. Leg 2 plakken van een soort naast elkaar, leg daarop 2 blaadjes spinazie, dwars daarop 2 plakken van de andere kaas, dan weer spinazie. Ga zo door en eindig met kaas. Klop 2 eieren los. Druk de stapels goed aan en haal ze door de geklopte eieren en vervolgens door een bord met paneermeel. Herhaal dit en bak ze vervolgens 3 minuten in ruim boter op middelhoog vuur.

Tip van het keukenpersoneel: klop de eieren los met een paar druppels water, dat gaat veel sneller. Serveer met broccoli en kaassaus. Neem desnoods saus uit een zakje of een potje, zoals Willem doet. Hak een handvol hazelnoten fijn en strooi die over de saus.

Aardappel in folie met uien

Kook tenslotte twee grote aardappelen gaar, snij er een plakje af, hol ze uit en prak het kruim fijn. Roer en 2 fijngesneden sjalotjes door, 1 uitgeperste teen knoflook, fijngeknipte bieslook, peper en zout en een 'flinke scheut crême fraîche'. Vul de aardappelholte hiermee, verpak de aardappelen in folie en leg ze op een vuurvaste schaal. Verwarm ze circa 20 minuten in een voorgewarmde oven van 200 graden.

Elsje de Ruijter
  • Koude salade
  • Mensa
  • Sla (1)
  • Sla (2)
  • Sla (3)
  • Tofu
  • Van alle markten
  • Vegaburgers
  • Veganisten
  • Vleesvervangers
  • Voedingscentrum
  • Willem
  •  

      Top