De Keuken Vegetarisch

Sla 3

 
Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 25 februari 2002
'Lekker gezond zonder sla' stond op de omslag van het blad Lekker Gezond (zie Lekker Gezond). Natuurlijk kan het ook lekker gezond zijn om juist iets mt sla te maken en te eten. En dan bedoelen we dat wederom weer niet al te letterlijk. In het januarinummer van Sla wordt namelijk aandacht besteed aan de sinaasappel, boordevol vitamine C.

Het tijdschrift heeft alweer een tijdje een nieuwe uitgever en ziet er beslist anders uit dan voorheen. Het is nu gebonden, met op de rug de kreet: 'Sla zien doet eten', en veel wit op de binnenpagina's. Het blijkt toch nog voornamelijk over vegetarisch eten te gaan, ondanks de ondertitel die rept van meer dan dat. Sla doet in tegenstelling tot Lekker gezond, waarover we eerder schreven, wl aan advertorials, eufemistisch 'promotie' genoemd. De pastasaus met Boursin is aantrekkelijk gepresenteerd op zwarte tagliatelle met stengels bieslook, die volgens de beschrijving overigens hadden moeten worden gesnipperd. Maar zo staat het mooier. Ook elders in het blad wordt de nodige aandacht besteed aan presentatie.

Een sinaasappelschijf ter grootte van een fors dinerbord en waar de sappigheid vanaf druipt, illustreert bijvoorbeeld een artikel over seizoensprodukten. De afgedrukte recepten voor witte chocoladesinaasappeltaartjes en sinaasappeltomatensoep bewijzen dat een sinaasappel zich leent voor meer dan uitpersen alleen. In hoeverre het hoge gehalte aan vitamine C in oven en soeppan standhoudt, durven we echter niet te zeggen. Vitamine C gaat immers snel verloren bij blootstelling aan zuurstof en hoge temperaturen. Maar het staat en smaakt zeker gezond, ook de

Spiesjes van tofu, sinaasappel en knolselderij

1 kleine knolselderij
200 g tofu
2 grote handsinaasappels
sinaasappelsap
4 eetlepels zonnebloemolie
50 ml sake
tamari
1 eetlepel gembersiroop
1 teen knoflook, uitgeperst
peper
klein stukje verse gember (of uit potje)
1 kleine rode peper

Sla prijst de spiesjes aan als snack. Wij kozen voor een complete maaltijd van spiesjes, waarvoor we het recept licht aanpasten, met witte rijst en geroerbakte groenten.

Schil de knolselderij en snij hem in blokjes. Kook die in een stoommandje in circa 7 minuten beetgaar. Snij de tofu in evengrote blokjes als de knolselderij. Schil de sinaasappel dik en snij het vruchtvlees ook in blokjes. Meng 1 eetlepel sinaasappelsap met zonnebloemolie, sake, 50 ml tamari en gembersiroop in een platte schaal, voeg uitgeperste knoflook en peper toe en marineer hierin alle blokjes minimaal 15 minuten. Rijg vervolgens de blokjes om en om aan spiesjes of sateprikkers. Meng voor de saus 4 eetlepels sinaasaappelsap met een eetlepel tamari en een eetlepel water. Rasp de gember fijn, snij de peper in dunne ringetjes en roer dit door de saus. Laat de saus minimaal 15 minuten op smaak komen.

Verwarm de grill op 200 graden. Leg de spiesjes op een bakplaat, waarop een stuk bakpapier, schuif de spiesjes onder de grill en bak ze bruin en knapperig. Keer ze regelmatig om en bestrijk ze dan met de marinade. Bewaar overgebleven saus en marinade in de koelkast en gebruik dit als dressing voor

Andijviesalade met tutti frutti en feta

1 krop andijvie
pot tutti frutti (uit het kerstpakket), 180 gram uitgelekt
100 gram feta
overgebleven saus en marinade van tofu/knolselderijspiesjes (2 eetlepels olie, 2 eetlepels sinaasappelsap, 2 eetlepels sake, 4 eetlepels tamari, 1 eetlepel gembersiroop, 1 uitgeperste teen knoflook, een halve rode peper in fijne ringetjes gesneden)
handvol grofgehakte koriander
notenolie

(voor 2 personen)

Laat de dressing zeker een een uur op smaak komen of gebruik overgebleven saus en marinade van spiesjes. Zeef vervolgens knoflook en peper uit de dressing. Snij de andijvie in smalle reepjes en was ze goed. Laat uitlekken in een vergiet. Snij de tutti frutti en de feta in kleine blokjes. Schep alle ingredienten in een slakom door elkaar. Roer er eventueel nog wat extra notenolie door.

Wijntip: droge pruimenwijn van Waddendelicatessen

Elsje de Ruijter
 • Koude salade
 • Mensa
 • Sla (1)
 • Sla (2)
 • Sla (3)
 • Tofu
 • Van alle markten
 • Vegaburgers
 • Veganisten
 • Vleesvervangers
 • Voedingscentrum
 • Willem
 •   Top