De Keuken Vegetarisch

Sla 2

 
Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 17 juli 2000
We komen nog even terug op de rubriek Sla 1. Korte samenvatting: we liepen te mopperen op het 'menu voor een week' van Sla, struikelden over de fouten in het menu en de onvolledigheid van het bijbehorende boodschappenlijstje en dat laatste vonden we ook nog eens onpraktisch. We kondigden een reactie van het tijdschrift aan.

Sla-hoofdredacteur Ellen Ruwe schrok van ons commentaar. Vooral omdat lezers en redacteuren juist heel enthousiast over het menu zijn. Wel wordt er nog steeds aan gesleuteld. Zelf heeft ze soms haar twijfels over het voortbestaan van het menu, omdat de juiste formule nog niet gevonden is. Die is er misschien ook wel niet. Er is onder andere geŽxperimenteerd met het boodschappenlijstje: de basis voor de hele week in een keer en de verse ingrediŽnten verdeeld over twee keer. Dat vond ook niet iedereen praktisch. En dat creme fraiche tot de basisvoorraad gerekend wordt, vond ook Ruwe een beetje vreemd.

Bovendien troffen we het natuurlijk niet; dit was inderdaad een aflevering waarin op het laatste moment nog veranderingen aangebracht waren. Het menu wordt al in een vroeg stadium gemaakt en dan kan de pagina-indeling van het blad nog wijzigen, zodat recepten toegevoegd worden, op andere pagina's terecht komen of in z'n geheel verdwijnen. Ellen Ruwe beloofde zich onze kritiek ter harte te nemen.

Groene salade met vijgen en pistache

Het recept van dag 1: Groene salade met vijgen en pistache, zonder de in het recept vermelde artisjokharten. Meng in totaal 300 gram waterkers, veldsla en rucola. Snij van 4 struikjes witlof de blaadjes los. Snij een bosje lente-uitjes in grove ringen. Meng dit met de sla. Brokkel hierboven 150 tot 200 gram blue stilton (kan ook weggelaten worden, zie onder). Strooi hierover: 100 gram gepelde, geroosterde pistachenoten; 2 eetlepels met water afgespoelde kappers en 4 eetlepels in stukken gehakte, zwarte olijven. Schep de salade om en leg er 4 in partjes gesneden verse vijgen bovenop. Maak een dressing van 1 dl olijfolie; 4 eetlepels zure room; de blaadjes van 2 takjes tijm; 1 theelepel mosterd; 2 eetlepels gehakte peterselie; 1 uitgeperst teentje knoflook en peper en zout naar smaak. Lepel de dressing over de salade. Serveer hem met brood met olijventapenade. We waren zelf helemaal vergeten stilton in huis te halen, terwijl dat toch echt op het boodschappenlijstje stond, zowel op dat in Sla als op het onze. Toch hebben we lekker gegeten. We hadden toevallig wel feta in de koelkast liggen (onze basisvoorraad). Plak feta op een snee brood, insmeren met olijfolie, beetje peper erover en even onder de grill. Warm serveren.

Elsje de Ruijter
  • Koude salade
  • Mensa
  • Sla (1)
  • Sla (2)
  • Sla (3)
  • Tofu
  • Van alle markten
  • Vegaburgers
  • Veganisten
  • Vleesvervangers
  • Voedingscentrum
  • Willem
  •   Top