De Keuken Recepten

Tarte tatin van appel

 

Wordt goed caramelachtig en erg knapperig. Lekker!

Ingrediënten

125 gram koude boter, 150 gram suiker, 800 gram appels (bijv. Elstar), 125 gram bloem, zout, 1 el poedersuiker, 1 eidooier

Bereiding

Verwarm de oven op 200 graden. Snij 75 gram boter in dunne plakjes en verdeel ze over de bodem van een taartvorm. Strooi de suiker er overheen. Schil de appels, boor de klokhuizen eruit en halveer de appels. Leg de halve appels met de bolle kant naar beneden in de suiker. Bak de appels in de oven in 45 minuten gaar. De suiker mag gaan carameliseren. Haal de vorm uit de oven. Zeef de bloem boven een kom. Snij de rest van de boter er met twee messen doorheen. Voeg een snufje zout toe, de poedersuiker, de eidooier en 1-2 el koud water. Kneed het mengsel snel tot een samenhangend deeg. Laat het afgedekt in de koelkast 30 minuten rusten. Rol het deeg uit tot een ronde lap, ter grootte van de taartvorm. Leg het deeg op de appels en druk het aan de zijkanten naar beneden. Bak de taart in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart 5 minuten afkoelen. Snij het deeg van de zijkanten los en leg een platte schaal op de vorm. Keer ze samen en schud de taart los. Laat de taart verder afkoelen tot lauwwarm. Serveren met slagroom of creme fraiche of een bolletje vanille-ijs.

Elsje de Ruijter
  • Volkskeuken
  • Vitamine ABC
  • Wijntips
  • 10-08-2012 Top