De Keuken Recepten

Blue Stiltonpie

 

Deeg kan wat bros uitvallen, maar taart smaakt heerlijk! Staat in 2 uur op tafel. Moet even afkoelen, want anders brand je je mond.

Ingrediënten

175 gram bloem
snufje zout
125 gram boter
300 gram bleekselderie
125 gram blue stilton
125 gram walnoten
3 eieren
2 dl zure room (of crème fraiche)
3 el droge sherry (of vermouth)
peper
10 blaadjes verse salie (of 1 el gedroogde salie)

Bereidingswijze

Meng de bloem met het zout. Snij met twee messen de boter erdoor tot een kruimelige massa. Voeg 3 eetlepels ijskoud water toe en vorm van het deeg een samenhangende bal. Laat het een uur op een koele plek rusten. Verwijder de harde draden van de bleekselderie en snij de stengels in stukjes van 1 cm. Kook ze drie minuten in een beetje water of stoom ze in een mandje. Spoel ze dan af met koud water en laat ze uitlekken. Dep ze eventueel droog met keukenpapier. Snij de kaas in kleine stukjes, hak de walnoten en knip de salie fijn. Vet een lage taartvorm met een doorsnee van 22-26 cm in en verwarm de oven op 200 graden. Rol het deeg uit tot een ronde lap die 2 cm groter is dan de vorm. Bekleed de vorm ermee en prik een paar gaatjes in de bodem. Verdeel achtereenvolgens over de bodem: bleekselderie, Stilton, walnoten en salie. Meng de eieren met room, sherry, flink wat peper en een snufje zout. Schenk dit over de vulling. Bak de pie in 40 minuten in de oven gaar en bruin. Laat de taart een beetje afkoelen alvorens hem te serveren met een eenvoudige salade.

Wijntip: Australische Zinfandel

2004
Elsje de Ruijter
  • Volkskeuken
  • Vitamine ABC
  • Wijntips
  •   Top