De Keuken Recepten

Bloemkoolgratin met gorgonzola

 

Lekker pittig. Kook in het bloemkoolwater pasta voor erbij. Gratin even grillen ten slot.

Voorbereiding 40 min, bereiding 20 min

Ingrediënten:

450 gram bloemkool
350 gram prei
1 el olijfolie
1 teen knoflook
2 el verse bieslook
3 el witte wijn

saus:
15 gram boter
15 gram bloem
150 ml halfvolle melk
150 gram crème fraîche
zout
peper

100 gram milde gorgonzola
25 gram hazelnoten
25 gram verse witbroodkruimels
1 tl paprikapoeder

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 190 graden. Vet een ovenschaal van 2 liter in. Breng ruim water aan de kook. Verwijder de bladen en stronk van de bloemkool en snij hem in kleine roosjes. Kook de roosjes ongeveer 10 minuten in het water tot ze gaar zijn. Laat ze uitlekken.

Snij de prei in dikke ringen en bak ze 5 minuten in wat olie. Knip de bieslook, pers de knoflook erboven uit en giet de wijn erbij. Laat zachtjes sudderen tot de wijn verdampt is en de prei net gaar.

Smelt de boter in een pan, roer de bloem erdoor totdat een gladde massa ontstaat. Haal de pan va het vuur en roer de melk er langzaam door, blijf roeren tot een glad papje ontstaat. Zet de pan weer terug op het vuur en breng de saus aan de kook. Zet het vuur uit en roer de crème fraîche, zout en peper erdoor.

Leg de bloemkool en de prei in de schaal, giet de saus erover en verspreid daarop de gorgonzola. Hak de hazelnoten fijn, vermeng deze met de broodkruimels en de paprikapoeder en strooi dit over de gratin. Zet de schaal 20 minuten in de oven tot de gratin bubbelt en goudbruin is.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Wijntip:

Masottina vino frizzante

  • Volkskeuken
  • Vitamine ABC
  • Wijntips
  •   Top