De Keuken Recepten

Aardappel-wortelschotel met honing

 

Apart en lekker. Worteltjes kunnen ca. 5 min. geblancheerd, zeker als ze winterwortel zijn geworden, bij gebrek aan anders. Schrap winterwortels ook even, om een droog velletje te voorkomen. Zie ook alternatief voor een variant met nieuwe aardappelen en zonder kaas. Een mengvorm kan ook (met puree en zonder kaas): roer dan de helft van het yoghurtmengsel door de gestampte aardappelen.

IngrediŽnten (versie 1):

1 kilo aardappelen
600 gram worteltjes
1 ei
scheutje melk of yoghurt
20 gram boter
2 el vloeibare honing
(100 gram geraspte kaas)
100 gram gemengde noten
mespunt peper
Ĺ tl zout
mespunt nootmuskaat

Bereidingswijze:

Schil de aardappelen, kook ze gaar en pureer ze. Maak de worteltjes schoon en snij ze in de lengte en de breedte doormidden.

Verwarm de oven op 180 graden. Klop het ei los met een beetje melk en roer dit met de boter door de puree. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Doe de puree in een ingevette ovenschotel, leg de worteltjes er bovenop en verdeel de honing, (kaas) en noten erover. Plaats de schaal 10-15 minuten in de oven.

Alternatief

Ingrediënten (versie 2)

1 kilo nieuwe aardappelen
600 gram worteltjes
1 ei
2 dl zachte yoghurt
scheutje room
2 el vloeibare honing
100 gram gemengde noten
mespunt peper
Ĺ tl zout
mespunt nootmuskaat

Bereidingswijze:

Borstel de aardappelen schoon. Snijd ze vervolgens in plakken van een cm dik en kook ze 10 minuten. Snijd de wortelen in schuine plakken en kook ze even mee (in een mandje boven de aardappelen). Rooster de noten en hak ze grof.

Verwarm de oven op 180 graden. Meng de yoghurt met de room en klop het ei er doorheen. Voeg peper, zout en nootmuskaat toe.

Doe de aardappelschijven in een ingevette ovenschotel, leg de worteltjes er bovenop en verdeel de noten erover. Giet het yoghurtmengsel erover en druppel de honing er bovenop. Plaats de schaal 10-15 minuten zonder deksel in de oven.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Wijntip

rode Cote de Langedoc of Montlouis

  • Volkskeuken
  • Vitamine ABC
  • Wijntips
  •   Top