De Keuken Kliekjes

Het hoe en waarom

 
Deze tekst is in augustus 1998 gepubliceerd in de Volkskrant
'Soms moet je waanzinnig veel betalen om heel weinig op je bord te krijgen. Dat heet dan nouvelle cuisine, met een duur woord.' Dit en meer van deze leuk bedoelde tekst staat in het kook- en leesboek Lekker eten: het hoe, wat en waarom van gezonde voeding, uitgeverij Clavis, ISBN 906822557X. Er staat echter ook veel informatie in over (gezond) eten.

Vooral bedoeld voor kinderen, hoewel de uitgeverij zelf rept over 'alle leeftijden', geeft het boekje uitleg over de verschillende voedingsstoffen en hoeveel je waarvan het beste kan nemen om gezond te blijven. Daarnaast bevat het twaalf recepten en helaas geen inhoudsopgave.

Uit de categorie weetjes: 'Je proeft eten met je tong. Op je tong zitten duizenden smaakpapillen. Die zorgen ervoor dat je het verschil proeft tussen zoet, zout, zuur en bitter. Meer kan je tong niet proeven. Je neus doet gelukkig de rest.'

De categorie spreekwoorden: 'Je kunt wel spinazie in zijn nek zaaien (hij heeft een vieze, ongewassen nek)'. De categorie Vlaams: pladijs, waar wij schol zeggen.

Uit de categorie 'pluk- en kooktips': Verliefde kikkerprinsjes. 'Ze heten zo omdat prinsessenboontjes en kikkererwten samen in een dekentje gewikkeld zitten. Daar komen kikkerprinsjes van!' Maar om die nu meteen verliefd te noemen...

Verliefde kikkerprinsjes

Zet 's morgens 250 gram kikkererwten in de week, giet 's avonds het weekwater weg en kook ze in vers water in ongeveer een uur gaar (een kwartier in de snelkookpan). Breek ondertussen van 250 gram prinsessenboontjes (sperciebonen) de steeltjes af, kook ze 20 minuten, laat ze uitlekken en snij ze in kleine stukjes. Leg 10 plakjes bladerdeeg uitgespreid op het aanrecht om te ontdooien, met de bebloemde kant naar onderen. Roer een eigeel los.

Snipper een ui, hak een teen -of twee!- knoflook fijn en bak ze samen in een scheutje olijfolie goudbruin. Doe het vuur uit, snij 175 gram tofu in blokjes, voeg ze bij de gebakken ui en giet er een lepel zoute en twee eetlepels zoete sojasaus over. Voeg daar de boontjes, de kikkererwten, wat zout en peper en paprikapoeder bij en verdeel het mengsel over de bladerdeegplakjes. Vouw de plakjes aan de boven- en zijkanten dicht en strijk met een kwastje het eigeel over de pakketjes. Leg ze op een beboterde plaat en bak ze in een voorverwarmde oven op 200 graden in 15 a 20 minuten goudbruin. Zet een fles zoete ketjap op tafel en een salade.

Elsje de Ruijter
  • Deegwaren
  • Eetbare verpakking
  • Elsevier Thema
  • Kaas
  • Kerstpakketten
  • Lekker eten
  • Podane
  • Roald Dahl
  • Robinson Crusoe
  • Scheurbuik
  • Simmer 2000
  • Stillevens
  • Streekproducten
  • Tao
  • Tip Culinair
  • Verpakking (1)
  • Verpakking (2)
  • Voor de bakker
  • Walden
  • Weet wat je eet
  • Wereldrecords
  • Wokken
  • Wounded Knee
  • Zivilschutz
  •   Top