De Keuken Groenten & zo

Knoflook, knoflook

 
Deze tekst is gepubliceerd in de Volkskrant van 5 februari 1998

Bent u ook tevergeefs naar de boekwinkel geweest voor Garlic, garlic, garlic (Houghton Mifflin, importeur Nilsson & Lamm; f37,75), het boek over knoflook waar we een maandje geleden zo enthousiast over schreven? De Kookboekwinkel in Amsterdam was al snel door de voorraad heen: 'Er is over geschreven in een krant en dan loopt het wel.' Er blijkt ook een Engels boek te zijn met dezelfde titel, dus kijk goed uit wat u koopt.

Omdat we zo te spreken waren over het knoflookboek, komen we er nu nog een keer op terug. Wist u bijvoorbeeld dat er een heel handig apparaatje op de markt is om knoflook te pellen? De uitvinder hiervan, gepensioneerd architect Ben Omessi, kwam op het idee nadat hij door een operatie niet meer in staat was lang achter het aanrecht te staan. Wat hij bedacht, hadden wij nooit kunnen bedenken: een knoflookroller, de E-Z-Rol.

Het ding heeft nog het meest weg van een stuk doorgegroeide penne-pasta of een rubberen cannoli en het werkt al even simpel. Snij het kontje van de knoflookteen, doe hem in het buisje en rol dit, met de handpalm stevig druk uitoefenend, een paar keer heen en weer over het aanrecht. Vanzelf komt de schone teen eruit gerold. De E-Z-Rol is verkrijgbaar in rood, groen en kobaltblauw, volgens de uitvinder, maar waar hij in Nederland te krijgen is weten we niet.

Zonder roller knoflook pellen gaat gemakkelijker als u eerst met de platte kant van het mes druk uitoefend op de teen. Gaat u de teen toch fijnsnijden of persen, snij dan het kontje van de teen en vanaf dat kontje over de lengte tot net voor het puntje. Breek nu de teen doormidden en licht de helften uit de schil.

We maakten nog een visgerecht uit Garlic, garlic, garlic.

Gegrillde tonijn met knoflookpesto

Het is een bewerkelijk gerecht, maar echt de moeite waard. Maak een marinade door 3 eetlepels rode wijnazijn met 2 theelepels mosterd te mengen en hierin langzaam 50 ml olijfolie te schenken. Roer dit tot een dikke pasta. Voeg 3 fijngesneden tenen knoflook, een kleine, fijngeneden ui en vers gemalen zwarte peper toe. Leg 4 moten tonijn in een kleine schaal en strijk de marinade over de vis. Laat de vis een uur marineren en keer hem van tijd tot tijd.

Hak voor de pesto fijn: 100 gram ontpitte groene olijven; 3 forse tenen knoflook; een paar takjes peterselie en een handvol verse basilicumblaadjes. Rasp de schil van een citroen fijn en meng dit erdoorheen. Voeg een 2-3 eetlepels citroensap toe, een snufje zout, een mespunt verse peper en 2 eetlepels olijfolie. Pureer dit alles met de staafmixer tot een dikke pasta.

Haal de vis uit de marinade, strijk hem droog en strooi er een beetje peper en zout over. Plaats de vis dan 3 minuten onder een hete grill, keer hem en grill de andere kant. Spiek met een mes of de vis gaar is. Leg de vis dan op warme borden en smeer de pesto erover. Lekker met een Pinot noir.

Elsje de Ruijter
  • Aardappeloogst
  • Aardappel in glansrol
  • Artisjokken
  • Blauwe bessen
  • Cantharellen
  • Champignons
  • Bruine Boleet
  • Groente?
  • Kapucijners
  • Knoflook (1)
  • Knoflook (2)
  • Knoflook (3)
  • Lamsoor
  • Linzen
  • Maïs
  • Mispels
  • Mosterd
  • Paddestoelen (AH)
  • Paddestoelen (SBB)
  • Paksoi (1)
  • Paksoi (2)
  • Grote Parasolzwam
  • Pastinaak
  • Peulvruchten
  • Pompoen (1)
  • Pompoen (2)
  • Pompoen (3)
  • Saffraan
  • Snijbiet
  • Spruitgroente
  • Tomaten
  • Trostomaten
  • Truffels
  • Wakame
  • Wasabi
  • Zwammen
  •   Top